Dostupni linkovi

Atini prijeti privremena suspenzija iz Šengena


Austrijski ministar unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner upozorila je danas Grčku da se zbog načina na koji rješava migrantsku krizu suočava sa mogućim privremenim isključenjem iz Šengenske zone.

Sredinom sedmice grčki zvaničnik Janis Muzalas kritikovao je izvještaj objavljen u britanskom dnevniku "Fajnenšel tajms" u kojem se navodi da nekoliko evropskih ministara i višerangiranih zvaničnika EU vjeruje da bi prijetnja suspenzijom iz Šengenske zone mogla da ubijedi Grčku da na efikasniji način zaštiti svoje granice.

Muzalas je naveo da su u izvještaju navedeni "pogrešni podaci i izvrnuta istina" ali je Lajtnerova navela da je privremena suspenzija iz Šengena realna mogućnost.

"Ukoliko Atina konačno ne učini više na obezbjeđenju spoljnih granica EU onda se mora otvoreno razgovarati o privremenom isključenju Grčke iz Šengenske zone. Mit je da je nemoguće na bolji način kontrolisati grčko-tursku granicu", rekla je Lajtnerova njemačkom dnevniku "Velt".

Prema njenim riječima, kada potpisnica Šengena ne ispunjava svoje obaveze i samo uz oklijevanje prihvata pomoć, onda ne treba isključiti mogućnost suspenzije.

"Strpljenje brojnih Evropljana je dostiglo granicu. Mnogo smo razgovarali, sada moramo reagovati. To je radi zaštite stabilnosti, reda i bezbjednosti u Evropi", naglasila je Lajtnerova.

XS
SM
MD
LG