Dostupni linkovi

Rahoj odustao od formiranja nove španske vlade


Odlazeći španski konzervativni premijer Marjano Rahoj odbio je ponudu kralja Felipea VI da pokuša da formira novu vladu zbog nedovoljne podrške u parlamentu, saopštila je večeras Španska kraljevska palata, javile su svetske agencije.

"Njegovo Visočanstvo predložilo je Rahoju mesto mandatara za sastav nove vlade. On je zahvalio na ponudi ali ju je odbio", navodi se u saopštenju Palate i dodaje da će kralj održati novu rundu konsultacija tokom kojih će izabrati novog mandatara.

AP navodi da će kralj Felipe VI mandat za sastav vlade sada najverovatnije ponuditi Pedru Sanćesu, lideru Socijalsitičke partije koja imaju manje osvojenih mandata ali više šansi da okupi koaliciju.

Od 350 mesta u Parlamentu, na izborima 20. decembra najviše glasova dobila je Rahojeva konzervativna Narodna stranka 123, što je nedovoljno za formiranje većine. Slede socijalisti sa 90 mandata i levičarski Podemos sa 69 poslanika.

Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Gradjani na četvrtom je mestu, s 40 poslaničkih mandata.

Ujedinjena levica je osvojila dva mesta. Lider Podemosa Pablo Iglesijas izjavio je ranije danas da je spreman da udje u koaliciju sa socijalistima i manjom partijom Ujedinjena levica čime bi se izašlo iz jednomesečne neizvesnosti oko formiranja vlade.

XS
SM
MD
LG