Dostupni linkovi

Neće biti odgađanja lokanih izbora u BiH


Odgađanja lokalnih izbora definitivno neće biti i nema nikakvih šansi da se naprave radikalnije izmjene Izbornog zakona BiH, rečeno je nakon današnje sjednice Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona.

Član ove radne grupe Lazar Prodanović izjavio je novinarima poslije sjednice u Sarajevu da će se izmjene Izbornog zakona uglavnom odnositi na tehničko poboljšanje Izbornog zakona i poboljšanje rada biračkih odbora.

"Nisam siguran da će nekih radikalnijih izmjena Izbornog zakona biti. Vjerujem da ćemo do sredine ili do kraja februara imati pripremljene izmjene Izbornog zakona kako bi mogle da budu usvojene u parlamentu BiH. Nema saglasnosti o nekim radikalnijim izmjenama Izbornog zakona, a nema ni o tome da se spoje lokalni i opšti izbori", rekao je Prodanović.

"Ne postoji ni saglasnost o povećanju izbornog praga jer za to ne postoji konsenzus", rekao je Prodanović i dodao da za tu opciju nije SDA.

Član Interresorne radne grupe Borjana Krišto rekla je novinarima da neće biti radikalnijih izmjena izbornog zakonodavstva, ali da su reforme Izbornog zakona neophodne. "

Predsjednik Interresorne radne grupe Branko Petrić izjavio je novinarima da se o spajanju izbora govorilo više u medijima nego na Interresornoj radnoj grupi i da to pitanje na sjednicama uopšte nije otvarano.

"Nema konsenzusa ni kada je riječ o cenzusu, niti je iko postavljao pitanje eventualnog preskakanja ovog izbornog procesa", rekao je Petrić.

XS
SM
MD
LG