Dostupni linkovi

Davutoglu tražio posredovanje Srbije u sporu sa Rusijom


Ambasador Srbije u Turskoj Danilo Vučetić izjavio je da je turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio posredovanje Srbije u rešavanju spora Ankare sa Moskvom, nakon što je Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom.

U intervjuu za turski dnevnik Tudejs Zaman Vučetić je rekao da je Davutoglu takvu molbu izneo tokom dvodnevne posete turske delegacije Srbiji krajem decembra.

"Ostaje da se vidi tačan i specifičan obim onog što Srbija može da učini, ali ono što je ovde najvažnije su dobra volja i konstruktivnost koju mi reprezentujemo", rekao je Vučetić.

Govoreći o trilateralnom mehanizmu između Srbije, Turske i BiH, ambasador je rekao da Srbija ponovo oživljava taj mehanizam, sa naglaskom na ekonomsku saradnju.

List piše da je Srbija na neodređeno vreme odložila tu trilateralnu inicijativu nakon što je bivši turski premijer, a sadašnji predsednik, Redžep Tajip Erdogan u oktobru 2013. godine u Prizrenu rekao da je "Kosovo Turska, i Turska Kosovo".

Inicijativa o trilateralnim sastancima je obnovljena posle diplomatskih napora u oktobru 2015. godine sastankom u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG