Dostupni linkovi

Presuda Oliveru Ivanoviću u četvrtak


U Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici u četvrtak u 10 sati očekuje se izricanje presude Oliveru Ivanoviću, lideru Građanske inicijative SDP, optuženom za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine.

U istoj optužnici su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Oliver Ivanović uhapšen je krajem januara 2014. Protiv njega je podignuta optužnica u avgustu iste godine, a suđenje je počelo decembra 2014.

Ivanović i ostali su negirali krivicu po svim tačkama optužnice.

Tokom suđenja, on je izjavio da se protiv njega vodi politički postupak.

U nekoliko navrata Ivanović je štrajkovao glađu. Tokom štrajka avgusta 2015. Ivanoviću je pogoršano zdravstveno stanje i bio je prebačen u bolnicu. Građani Mitrovice su u nekoliko navrata i protestvovali protiv njegovog hapšenja.

U septembru 2015. međunarodno sudsko veće Osnovnog suda je donelo odluku da Ivanoviću i Delibašiću, umesto pritvora, bude određen kućni pritvor.

Tokom ovog suđenja, saslušeno je je oko 90 svedoka, od kojih je više od 60 bilo na predlog tužioca, dok su ostali bili na predlog odbrane, izjavio je za RSE Ivanovićevadvokat, Nebojša Vlajić.

On je izrazio očekivanja da će presuda biti pravična, te dodao da “kada je situacija takva da javni tužilac nije ponudio ni jedan dokaz, onda očekujem samo oslobađajuću presudu”.

XS
SM
MD
LG