Dostupni linkovi

Šarović: U pregovorima za adaptaciju SSP-a BiH će štititi svoje interese


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je danas novinarima u Sarajevu da će BiH pregovarajući o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) štititi interese BiH.

Dodao je da Evropska komisija u tom smislu ima svoje interese, no izrazio je nadu da će se naći određen kompromis u tom smislu.

"Kakve će biti pozicije i kakav će biti ishod vidjet ćemo nakon pregovora koji mogu trajati sedmicama ili mjesecima. U ovom trenutku su samo tehničke konsultacije o terminima, mogućnostima gdje će se održavati pregovori, šta će i kada biti na dnevnom redu", pojašnjava nadalje Šarović.

Delegacija BiH je u obavezi da poslije svake runde pregovora o tome izvijesti Predsjedništvo i Vijeće ministara koji na kraju donose konačnu odluku, ali Šarović naglašava da pregovaračka pozicija BiH ide ka tome da podrži bh. interese.

Na pitanje da li se od BiH traži nešto drugačije u odnosu na ono što se tražilo od drugih zemalja, Šarović ističe da su Srbija i Hrvatska imale drugačije odnose u okviru CEFTA-e, nego što je to imala BiH, budući da su te zemlje jedan broj svojih proizvoda zaštitile i trgovale su s kvotama i carinama.

XS
SM
MD
LG