Dostupni linkovi

I Ivanić potvrdio da BiH do kraja mjeseca podnosi aplikaciju za EU


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas u Brčkom da je optimista kada je u pitanju podrška Evrope BiH i da će aplikacija za članstvo u EU biti podnesena do kraja mjeseca.

On smatra da bilo dobro da dođe do rješenja kada je u pitanju tzv. „mehanizam koordinacije“, tj. sistem da BiH „govori jednim glasom prema Evropi“.

„Koordinacijski mehanizam predstavlja konsultacije pojedinih nivoa vlasti za pojedine oblasti, na osnovu kojih bi se formirao stav Bosne i Hercegovine o određenim pitanjima.“

"Trebalo bi da te neke blage nedoumice koje postoje budu razriješene što bi stvorilo pozitivniji aspekt. Naravno, tu je i sporazum o trgovini", rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, ovo je bitan politički trenutak da snage u BiH koje žele da se okrenu budućnosti budu podržane.

"Nadam se da će Evropa pokazati razumijevanje, jer bi naglo otvaranje moglo imati posljedice po poljoprivredu u BiH. Očekujem da će nam dati neki vremenski period da to prilagođavanje teče nekoliko godina", kaže Ivanić.

On smatra da BiH zaslužuje nagradu za ono što je urađeno prošle godine kada je, kako je rekao, bilo puno pomaka.

XS
SM
MD
LG