Dostupni linkovi

Čović: BiH bi uskoro mogla predati zahtjev za članstvo u EU


Predsjedavajući Predsjedništva BIH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako Bosna i Hercegovina uskoro mogla predati zahtjev za članstvo u Evropsku uniju.

On je kazao kako mu je želja da BiH sustigne Srbiju koja je otvorila prva dva poglavlja.

"U BiH postoje oni koji su se prepali, jer ćemo u slučaju podnošenja zahtjeva dobiti upitnik s hiljadama pitanja, a između ostalog i o slučaju `Sejdić i Finci` i svim drugim problemima koji se guraju pod tepih", rekao je Čović.

On je istakao da je predaja zahtjeva izraz volje da se želi otvoriti ovaj proces, a tek nakon toga slijedi teški posao u ispunjavanju reformi.

Čović rekao je da bi u sljedeća dva ili tri mjeseca prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH, koji obuhvataju i rješenje pitanja "Sejdić i Finci", pitanje Mostara i još niz tehničkih izmjena, mogli doći u parlament BiH kako bi naredni lokalni, te svi budući izbori, bili održani po novim izbornim pravilima.

"Ukoliko se nastavi sadašnjim tempom pregovaranja oko izmjena Izbornog zakona BiH, ali i drugih krucijalnih pitanja poput izbora članova Predsjedništva, Doma naroda i statusa grada Mostara, moguće je da se bar s jednom od partnerskih strana dođe do dogovora oko navedenih pitanja, a nakon toga bi se ona našla u parlamentu", rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru.

Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, objasnio je da će stavovi oko krupnih pitanja prvo biti usaglašavani u Federaciji BiH (FBiH), a onda će se ići na usaglašavanje sa partnerima u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG