Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH predložilo kućni pritvor za uhapšene u akciji "Rez"


Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje kućnog pritvora za osam osoba uhapšenih u policijskoj akciji "Rez", koja se dovode u vezu sa terorizmom i finansiranjem terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekavanja i navođenja na odlazak na strana ratišta, rekao je danas Srni portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.

"Licima uhapšenim u policijskoj akciji `Rez` se predlaže kućni pritvor i mjere zabrane. Takođe, ubrzo slijedi i podizanje optužnice", rekao je Grubešić.

U okviru policijske akcije kodnog naziva "Rez" u Sarajevu je 22. decembra uhašeno 11 osoba koja se dovode u vezu sa terorizmom i finansiranjem terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekavanja i navođenja na odlazak na strana ratišta.

U akciji "Rez" policija je pretražila 13 lokacija, uključujući jedan privatni objekt na periferiji Sarajeva, za koji se vjeruje da je bio improvizovana džamija u kojoj su uhapšeni, zajedno s drugim pripadnicima selefijskog pokreta, obavljali vjerske obrede i predavanja bez odobrenja i znanja Islamske zajednice BiH.

Tom prilikom su Uhapšeni Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović.

XS
SM
MD
LG