Dostupni linkovi

Inzko: Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH bio bi neustavan


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da bi bilo neustavno održavanje referenduma u Republici Srpskoj o odlukama Suda i Tužilaštva BiH, ističući da je to veoma jasno rekao i u svom izvještaju o stanju u BiH koji je podnio Savjetu bezbednosti UN.

"Pored moje ocjene da referendum predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, svih 28 ministara vanjskih poslova zemalja EU, velika većina članica Savjeta bezbjednosti UN, te premijer i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, izrazili su protivljenje referendumu. Trebamo li zaključiti da svi oni nisu u pravu, a da samo Milorad Dodik jeste", rekao je Incko u intervjuu sarajevskom Oslobođenju.

On je naveo da agencije za provođenja zakona imaju ključni značaj u borbi protiv kriminala, uključujući i organizovani kriminal i korupciju, kao i za obezbjeđenje sigurnog okruženja za građane Bosne i Hercegovine.

Efikasne i moderne policijske snage, dodao je on, su neophodan instrument i stoga ne može biti nikakvih kompromisa oko efikasnosti, profesionalizma i istinske nezavisnosti od nepropisnog političkog uplitanja u poslove policije.

Inzko je dalje naveo da se Kancelarije visokog predstavnika (OHR) se tokom godina mijenjala, ali je plan OHR-a uvjek bio da se Bosna i Hercegovina dovede do tačke u kojoj visoki predstavnik više neće biti potreban.

"To je i dalje plan, ali još nismo došli do te tačke. Osnovni razlog što još nismo došli do te tačke je u tome što je politička elita ove zemlje, ne samo uzaludno potrošila deset godina, već pritom još i osporava neke od temelja Mirovnog sporazuma i, naravno, ne ispunjava jasno definisane uslove za zatvaranje OHR-a, poznate kao program 5+2", rekao je Inzko.


XS
SM
MD
LG