Dostupni linkovi

Cameron za rješavanje problema izolacije muslimanki u Britaniji


Britanski premijer David Cameron rekao je da se mora učiniti više da se pomogne muslimankama da nauče engleski jezik kako bi se riješio problem diskriminacije i rodne segregacije.

Cameron je najavio da će za te potrebe biti izdvojeno 20 miliona funti (26 miliona eura), navodi AP.

U autorskom tekstu za "Times" Cameron je rekao da je došlo vrijeme za suočavanje sa "nazadnim stavovima" manjine muškaraca koji sprovode "štetnu kontrolu nad ženama".

"Migranti će morati da poboljšaju znanje engleskog jezika ili rizikuju mogućnost ostanka u Britaniji", navodi Cameron.

Prema najnovijim podacima, oko 190.000 žena, ili oko 22 odsto, govori malo ili nimalo engleski jezik, iako decenijama žive u Britaniji.

Oko 40.000 tih žena uopšte ne govori engleski jezik.

"Prema tome, nije začuđujući podatak da je 60 odsto žena porijeklom iz Pakistana ili Bangladeša ekonomski neaktivno", rekao je Cameron.

On smatra da muslimanske žene daju alarmantnu sliku prinudne rodne segregacije, diskriminacije i socijalne izolacije od glavnih tokova života u Britaniji.

On je dodao da je vrijeme da se okonča "pasivna tolerancija" diskriminatorne prakse i da će znanje jezika biti uzeto u obzir prilikom odlučivanja o dodijeli boravišnih viza.

Cameron je istakao da Britanija neće postati jedinstvena nacija "ako ne budemo odlučniji u vezi naših liberalnih vrijednosti i jasnije ne ističemo očekivanja koja imamo od onih koji dolaze da žive ovde, kao i ako ne budemo više radili na rušenju barijera".

XS
SM
MD
LG