Dostupni linkovi

MVP BiH očekuje konkretne pregovore o adaptaciji SSP


Sekretar Ministarstva vanjskih trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak, koji predvodi delegaciju BiH na sastanku u Briselu, gdje će biti razgovarano o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je danas Srni da očekuje korektne pregovore, a ne princip "uzmi ili ostavi".

"Očekujem da vidimo šta je pozicija Evropske komisije i da nam objasne šta je to tradicionalna trgovina, a sa druge strane mi ćemo reći šta BiH očekuje od ovih pregovora. Nadam se da ćemo voditi konstruktivne pregovore i da to neće biti po principu `uzmi ili ostavi`", rekao je Tinjak.

On je najavio da bi nakon sjutrašnjeg prvog kruga tehničkih konsultacija sa Evropskom komisijom, i nakon što BiH zauzme poziciju, odnosno utvrdi osnove za pregovaranje, trebalo da otpočnu konkretni pregovori o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komentarišući stavove iz Republike Srpske u vezi sa ovim procesom, Tinjak je istakao da su pregovori o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju stvar BiH, a ne entiteta.

Napominjući da je spoljnotrgovinska politika, spoljna politika, carinska politika, odnosno utvrđivanje carinske tarife vezano za tradicionalnu trgovinu, nadležnost institucija BiH,

Šef delegacije BiH na pregovorima u Briselu potvrdio je da će u skladu sa zaključcima Predsjedništva BiH ići sa zahtjevom da proces pregovaranja teče fazno, a zatražiće i neke dodatne pogodnosti za BiH mimo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, o čemu nije mogao unaprijed da govori.

XS
SM
MD
LG