Dostupni linkovi

Juncker: Problem su neke od inicijativa poljske vlade


Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker izjavio je danas u Bruxellesu da Evropska unija nema problem sa Poljskom, već samo sa nekim od inicijativa nove poljske konzervativne vlade i da ne bi želio da Poljaci steknu utisak da je cijela Evropa protiv njih.

" Poljska je zemlja koja zaslužuje poštovanje. Mnogo godina o Poljskoj su odlučivali drugi. Poljaci mogu bitiponosni na snagu svog otpora", kazao Junckerna konferenciji za novinare.

Poljska je prva članica EU protiv koje je primjenjen novi mehanizam nadzora stanja pravne države iz 2014.godine, a koji omogućava da se članici oduzme pravo glasa u Uniji ako se pokaže i dokaže da sistematski gazi pravnu državu.

Juncker je naglasio da je u skladu sa ugovorima EU početak dijaloga i procjena da li novi zakoni o Ustavnom sudu i javnim medijima ugrožavaju funkcioniranje pravne države, o čemu je Komisija odlučila 13. januara.

Naredna rasprava EK o Poljskoj očekuje se sredinom marta kada se upozna sa mišljenjem Venecijanske komisije od koje je nakon kritika iz EU, UN, Vijeća Evrope i OESC-a mišljenje o reformi Ustavnog suda zatražila poljska vlada.

XS
SM
MD
LG