Dostupni linkovi

EU - Produžene sankcije Iranu


Evropska unija dala je u četvrtak dvije sedmice za definitivno ukidanje ekonomskih i finansijskih sankcija protiv Irana, produživši za 14 dana zamrzavanje izvjesnih sankcija koje prate pregovore o njegovom nuklearnom programu.

"Vijeće Evrope je produžilo do 28. januara ukidanje restriktivnih mjera EU-a protiv Irana kako je predviđeno u sporazumu koji je dozvolio otvaranje ovih pregovora u novembru 2013. godine", saopćeno je iz VE, koje predstavlja 28 država članica EU-a.

EU je u januaru 2014. godine zamrznula neke od sankcija protiv Irana, kao znak dobre volje, u okviru pregovora koji su rezultirali u julu historijskim sporazumom između Teherana i velikih sila, koji garantira civilni karakter iranskog nuklearnog programa i čini gotovo nemogućim razvijanje atomske bombe.

Teheran je potvrdio da je povukao "srce" teške vode na nuklearnom postrojenju Arak, što je ključna etapa u uspostavljanja sporazuma.

Iran je već primijenio neke dijelove sporazuma reducirajući broj centrifuga i slanjem u inostranstvo gotovo kompletne zalihe oslabljenog uranijuma, nadajući se da će u petak dobiti zeleno svjetlo od Međunarodne atomske agencije (IAEA), nakon čega bi uslijedilo u nedjelju ukidanje sankcija.

Nekoliko evropskih diplomata je sa svoje strane izjavilo agenciji AFP da očekuju ukidanje “za dvije sedmice” ekonomskih i finansijskih sankcija koje je nametnula EU u vezi s nuklearnim aktivnostima Irana.

"Čim Međunarodna agencija za atomsku energiju bude potvrdila da je Iran poduzeo mjere nuklearnog programa predviđene sporazumom, Vijeće Evrope će učiniti da stupi na snagu ukidanje ekonomskih i finansijskih sankcija u vezi s iranskim nuklearnim programom, što će zamijeniti ograničeno ukidanje koje je produženo danas", navodi VE.

XS
SM
MD
LG