Dostupni linkovi

Krivična prijava protiv Fica zbog huškanja na muslimane


Generalno tužilaštvo Slovačke razmatra krivičnu prijavu protiv slovačkog premijera Roberta Fica da je svojim izjavama protiv izbeglica i muslimana i najnovijom da neće dozvoliti stvaranje kompaktne zajednice muslimana u Slovačkoj počinio krivično delo huškanja na etničku, rasnu i versku mržnju, za šta po slovačkim zakonima prete tri godine zatvora.

Krivična prijava primljena je i-mejlom u ponedeljak i razmatramo je u standardnoj proceduri, saopštilo je tužilaštvo, javlja slovački list DenikN.

Krivična prijava podneta je zbog jedne iz serija konferencija za novinare slovačkog premijera o izbegličkoj krizi, održane 7. januara, povodom masovnih seksualnih napada na žene u Kelnu i nekim drugim nemačkim i evropskim gradovima.

"Jedini put da se svedu na najmanju meru rizici napada kao u Parizu i Kelnu jeste to da se spreči stvaranje celovite, kompaktne muslimanske zajednice u Slovačkoj", kazao je tada Fico i najavio da je vlada odlučila da ubuduće više ne prima izbeglice muslimane ni dobrovoljno a evropske izbegličke kvote neće poštovati jer se sudi sa Evropskom unijom zbog njih.

U intervjuu za Hospodarske novini Fico je kasnije objasnio da pod tim kompaktna celovita muslimanska zajednica ne misli na oko 5.000 muslimana koliko ima u Slovačkoj, već podrazumeva situaciju u kojoj bi u Slovačku stigao odjednom veći broj izbeglica muslimana.

Pošto ih Slovaci po rečima Fica, ne bi prijateljski prihvatili vlada bi morala da ih drži zatvorene u nekom od centara u kome bi se bez mogućnosti da se integrišu u društvo zemlje domaćine javile sve negativne pojave a ti muslimani bi onda živeli po nekim svojim internim zakonima.

XS
SM
MD
LG