Dostupni linkovi

Dodik: Brčko je vlasništvo i Republike Srpske


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Brčko distrikt vlasništvo i Republike Srpske, od kojeg ona ne odustaje.

"Mi ovde imamo grunt i imamo prava. Mi ovde imamo narod i pravo na demokratski izražaj i političke zahteve", rekao je Dodik na svečanom prijemu u Brčkom povodom Dana i krsne slave Republike Srpske, prenose banjalučki mediji.

Dodik je istakao da se osporavanjem bilo čega u Srpskoj ide ka tome da se ona dokine kako bi se ojačale unitarističko-centralističke pozicije BiH.

"Srbi prema međunarodnim dokumentima imaju i prava na samoopredeljenje jer je to napisano u najvišem aktu Ujedinjenjih nacija - Povelji UN. Ako izgubimo karakter naroda, onda gubimo i pravo na političke aktivnosti usmerene ka tome", rekao je Dodik.

On je istakao da vlasti Srpske postupaju u skladu sa zakonom i nisu protiv BiH, koja je ustavna, ali jesu protiv one koja nije ustavna.

"U BiH postoje dva paralelna sveta. Jedan je ustavan, a drugi vanustavan, koga podržavaju međunarodni predstavnici koji su kršili međunarodno pravo i nametali određena rešenja. Neizabrani stranac je uporno donosio zakone koji su u pravilu bili protiv političkih interesa srpskog naroda, u uslovima pretnji, kazni, nametanja i torture koju je provodila međunarodna zajednica", objasnio je Dodik.

XS
SM
MD
LG