Dostupni linkovi

David Bowie na rođendan objavio novi album


Legendarni britanski muzičar David Bowie objavio je u petak 8.januara, na svoj 69. rođendan, novi album, Blackstar, koji kritičari već ocjenjuju njegovim najinovativnijim dosad.

Album je temeljen na džezu, Bowiejevom baršunastom glasu, zvuku saksofona, njegova prvog instrumenta, i ritam sekciji.

Bowieju je pri stvaranju albuma pomagao priznati američki saksofonist Donny McCaslin, koji istražuje zvuk u polju modernog džez funka i elektronske glazbe. Na dvije pjesme sudjelovao je i James Murphy, pokretačka snaga benda LCD Soundsystem, koji je važio kao jedan od najvažnijih predstavnika elektronske muzike.

Na Bowiejevom 25. studijskom albumu ima sedam pjesama. Naslovna traje deset minuta i govori o smrti i religiji. Slična je i pjesma Lazarus, koji je Bowie napisao za istoimeni mjuzikl Iva van Hovea. Pjesmu je prošli mjesec izdao kao singl i njome najavio novi album.

Posljednji album prije ovoga, "The Next Day", Bowie je objavio 2013., nakon desetogodišnje diskografske stanke. I tada je prvi singl "Where Are We Now" objavio na svoj rođendan.

David Bowie rođen je 1947. u Londonu kao David Robert Jones. Karijera mu traje više od četiri desetljeća, a u istoriju muzike upisao se kao čovjek s hiljadu lica, umjetničkih imena i muzičkih stilova - od glam rocka, soula, plesnog popa do elektronske muzike. Jedan od najinovatinjih i najuticajnijih muzičara nastupio je u nekoliko filmova i televizijskih produkcija.

XS
SM
MD
LG