Dostupni linkovi

Ljekari bez granica u Siriji: U Madaji od gladi umrle 23 osobe


Organizacija Ljekari bez granica (MSF) saopštila je danas da su od decembra 23 osobe umrle od gladi u opkoljenom sirijskom mestu Madaja, u koji bi uskoro trebalo da stigne humanitarna pomoć.

MSF navode da je među umrlima šest beba, mlađih od godinu dana, a pet osoba je bilo starije od 60 godina.

Kako je navela sirijska Opservatorija za ljudska prava, još 13 osoba koje su tragale za hranom poginule su kada su nagazile na mine koje su postavile režimske snage, ili su ubijene, prenijla je agencija AFP.

Ujedinjene nacije su saopštile da je za 40.000 ljudi, od kojih polovina dece, neophodna hitna pomoć u Madaji.

Sirijska vlada u četvrtak je dozvolila dopremanje pomoći opkoljenoj Madaji, poslije navoda da stanovnici tog sela umiru od gladi.

Humanitarna pomoć bi, kako se nadaju u UN, trebalo da stigne za nekoliko dana.

Humanitarne organizacije upozoravaju da je situacija u Madaji, selu koji se nalazi na samo 25 kilometara od Damaska, veoma teška.

UN su dodale da je sirijska vlada dozvolila i dopremanje humanitarne pomoći u Kefrahi i Foi, koje su opkolile pobunjeničke snage.

Skoro 4,5 miliona ljudi u Siriji živi u oblastima do kojih se teško dolazi, a njih 400.000 u 15 opkoljenih mjesta.

Madaja, koja je u blizini granice sa Libanom, od početka jula je opkoljena vladinim snagama.

Mediji navode da su porodice primorane da jedu lišće i travu, a pirinač se prodaje u gramima jer kilogram košta oko 230 eura.

Glad u Madaji dodatno pogoršava činjenica da se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine.

EU je u petak pozdravila odluku sirijske Vlade da dozvoli humanitarni pristup okupiranoj Madaji.U saopštenju se poziva obustavljanje napada na civile u sirijskom konflikitu.

XS
SM
MD
LG