Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH: Usvojen program ekonomske reforme


Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je usvojila Program ekonomske reforme za period 2016-2018. godina, koji je usklađen sa smjernicama koje je dostavila Evropska komisija.

Ministar finansija FBiH Jelka Miličević izjavila je da Program ekonomske reforme na određen način predstavlja pretpristupni ekonomski program za ulazak u EU i da će biti sastavni dio programa ekonomske reforme BiH za period 2016-2018. godina.

"Riječ je o dokumentu koji će opredijeliti rad Vlade i ministarstava u 2016, 2017. i 2018. godini", rekla je je Miličevićeva novinarima.

Prema njenim riječima, u izradi Programa potencirane su ekonomske politike odnosno podaci definisani mikrofiskalnom politikom, pri čemu se u 2016. godini očekuje ekonomski rast FBiH za 3,2 odsto, u 2017. za 3,6 odsto i 2018. za 4,4 odsto.

"Kao glavne odrednice politike u narednom periodu imamo fiskalnu konsolidaciju, odnosno uravnoteženje prihoda i rashoda te svođenje deficita Federacije na dva odsto bruto društvenog proizvoda", istakla je Miličevićeva i dodala da će fiskalna 2016. godina biti u znaku provođenja reformi.

Ministar finansija FBiH navela je da je Vlada definisala 14 strukturnih ekonomskih reformi – od aktivnosti u sistemu javne unutrašnje finansijske kontrole, preko unapređenja putne i energetske infrastrukture, restrukturisanja Željeznica FBiH do reforme obrazovanja i unapređenja sistema socijalne podrške.

XS
SM
MD
LG