Dostupni linkovi

Lajčak: Sjeverni tok 2 suprotan EU politici prema Ukrajini


Šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak kritikovao je u ponedjeljak proširenje ruskog gasovoda na dnu Baltičkog mora, pripremani projekt Sjeverni tok 2, kao potez koji je u suprotnosti sa politikom Evropske unije prema Ukrajini.

Lajčak je ocijenio da će se Sjeverni tok 2 negativno odraziti i na geopolitički položaj Ukrajine.

"Realizacija tog projekta i time eliminisanje Ukrajine kao zemlje za tranzit ruskog gasa suštinski bi negativno uticalo i na njen geopolitički i ekonomski položaj, pošto godišnje na tranzitu gasa oni zarade dvije milijarde eura", rekao je Lajčak danas slovačkoj agenciji TASR.

Slovački ministar upozorio je da i u slučaju Sjevernog toka EU mora da poštuje pravila koja je ranije sama postavila, konkretno Evropsku energetsku povelju i treći energetski paket mjera liberalizacije tržišta gasa i struje.

"Dakle, mi samo kažemo da mora da se razmotri svaki projekt da li je u skladu sa evropskim standardima. Ubijeđeni smo da ih Sjeverni tok 2 ne ispunjava i očekujemo stav Evropske komisije", rekao je Lajčak.

Proširenje Sjevernog toka 2 donijelo bi gubitke i Slovačkoj, budući da bi prema procjenama Ministarstva privrede gubili oko 400 miliona eura godišnje za tranzit ruskog gasa iz Ukrajine kao zapadnim potrošačima.

Protiv Sjevernog toka 2 bune se osim solidarne Višegradske grupe još i Bugarska, Rumunija, Estonija, Letonija, Litvanija i Grčka a italijanski premijer Mateo Renci protestovao je tvrdeći da ne bi bilo fer da Evropska komisija da zeleno svjetlo tom spornom gasovodu kada je prošle godine blokirala gasovod Južni tok.

XS
SM
MD
LG