Dostupni linkovi

Abe: Samit Rusije i Japana oko spornih ostrva


Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je danas da Japan i Rusija moraju da počnu pregovore kako bi se rešilo pitanje spornih ostrva severno od Japana i konačno došlo do mirovnog sporazuma posle Drugog svetskog rata.

Ostrva poznata kao Kurilska u Rusiji, a Severne teritorije u Japanu, od kraja Drugog svetskog rata su pod sovjetskom, odnosno ruskom kontrolom. Rusija i Japan nikada nisu uspele da postignu dogovor o ovim teritorijama.

"Obe zemlje priznaju da nije normalno nepostizanje mirovnog sporazuma 70 godina nakon rata. Medjutim, bez organizovanja samita o pitanju Severnih teritorija, ovo pitanje ne može biti rešeno", izjavio je Abe na konferenciji za novinare u Tokiju.

Japanski premijer je naglasio kako je najvažnije da Rusija odigra ključnu ulogu u borbi protiv terorizma u Iraku i Siriji.

Od kako je preuzeo dužnost 2012, Abe pokušava da poboljša odnose izmedju Japana i Rusije, ali su konflikt u Ukrajini i druga pitanja usporili napredak. Nekoliko pokušaja da se organizuje zvanična poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Japanu propalo je zbog neslaganja Zapada. Japanske vlasti smatraju da je sada pravi trenutak za početak pregovora s Moskvom oko problematičnih ostrva, uzimajući u obzir da Rusija želi da pojača investicije na Dalekom istoku. Ranije se spekulisalo da, zarad postizanja kompromisa, dve zemlje možda mogu da podele kontrolu teritorije nad četiri sporna ostrva. U proteklih nekoliko godina Japan i Rusija pokušavali su da podstaknu ekonomski razvoj na ostrvima, ali bez mnogo uspeha. Premijer Japana naglasio je i da se, često napeti odnosi s Kinom i Severnom Korejom normalizuju nakon samita u Seulu i da se nada daljem napretku.

XS
SM
MD
LG