Dostupni linkovi

Iranski predsednik osudio napade na saudijska predstavništva


Iranski predsenik Hasan Rohani ocenio je kao "apsolutno neopravdane" napade na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu i na saudijski konzulat u Mešhedu na jugoistoku zemlje.

"Sinoćna akcija grupe ekstremista u Teheranu i u Mešhedu protiv ambasade i konzulata Saudijske Arabije, koji treba pravno i verski da budu pod zaštitom Islamske republike, potpuno je neopravdana", rekao je iranski predsednik Rohani, a prenela zvanična novinska agencija Irna.

Rohani je istovremeno osudio pogubljenje šiitskog imama Nimra Bakera el-Nimra u Saudijskoj Arabiji, zbog čega je izbilo sinoćnje nasilje.

Saudijska Arabija pogubila je juče 47 osoba zbog terorizma, a na spisku pogubljenih je bio i Nimr el Nimr, koji je u oktobru osudjen na smrtnu kaznu zbog pobune, neposlušnosti i nošenja oružja.

Rohani je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da radi sa sudskim i obaveštajnim vlastima da identifikuje napadače i izvede ih pred sud da bi se prekinule te "užasne akcije" i da bi se "osigurala bezbednost diplomatskih predstavništava".

Tužilac Teherana ranije danas objavio je da je uhapšeno 40 osoba u vezi sa napadom na saudijsku ambasadu u Teheranu, a da su četiri osobe uhapšene u Mešhedu.

XS
SM
MD
LG