Dostupni linkovi

SAD: Pogubljenja u Saudijskoj Arabiji će povećati tenzije u regionu


Pogubljenje 47 osoba u Saudijskoj Arabiji, medju kojima je bio šiitski imam Nimr Baker el Nimr, koji je predvodio antivladine proteste u toj zemlji, verovatno će povećati tenzije u regionu, ocenio je večeras Stejt department."SAD pozivaju Saudijsku Arabiju da dozvoli izražavanje nezadovoljstva", izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi i dodao da je Vašington zabrinut zbog tih egzekucija, koje su izazvale bes u šiitskom svetu, pozivajući zvaničnike u regionu da udvostruče napore u suzbijanju eskalacije tenzija.

Saudijska Arabija pogubila je 47 osoba zbog terorizma, a na spisku pogubljenih je bio i imam Nimr el Nimr, koji je u oktobru osudjen na smrtnu kaznu zbog pobune, neposlušnosti i nošenja oružja.

El Nimr je bio centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. kao deo Arapskog proleća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011. Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

Iran, kao vodeća šiitska zemlja, odmah je reagovao na vest o pogubljenju, navodeći da će Saudijska Arabija "skupo platiti" smrt šiitskog imama.

"Saudijska vlada, s jedne strane, podržava terorističke i ekstremističke pokrete, a istovremeno koristi represiju i smrtnu kaznu protiv svojih unutrašnjih protivnika... Skupo će platiti takvu politiku", navele su iranske vlasti.

Medju pogubljenima je i jedan državljanin Egipta i jedan iz Čada.

Grupe za zaštitu ljudskih prava koje prate smrtne presude širom sveta saopštile su u petak da je u Saudijskoj Arabiji 2015. pogubljeno 157 ljudi, što je najveći broj egzekucija u toj kraljevini u poslednje dve decenije.

XS
SM
MD
LG