Dostupni linkovi

Belgija uhapsila šest osoba zbog terorističke zavjere za Novu godinu


Šest osoba privedeno je u Belgiji tokom pretresa kuća u četvrtak, 31.jula, u vezi s planom za izvođenje terorističkog napada tokom večerašnjeg dočeka Nove godine.

Zbog prijetnji od terorističkih napada u Briselu je otkazan vatromet za Novu godinu.

Federalno tužilaštvo je saopštilo da je policija izvela pretrese na više različitih lokacija u reonu Brisela.

U saopštenju se navodi da će sudija odlučiti da li će privedene zadržati u pritvoru.Tužilaštvo će naknadno odlučiti da li će šest privedenih osoba biti zadržani u pritvoru.

Dva čoveka su već uhapešna u vezi s planiranim napadom, obojica članovi jednog motociklističkog kluba.Said S. 30-togodišnjak i Mohamed K. 27-godišnjak po odluci suda ostaće u pritvoru mjesec dana.

Makar jedan član motorciklističkog kluba Kamikaze Riders, koji je poznat po izvođenju ilegalnih akrobacija na javnim putevima, ranije je ispitivan zbog mogućih veza s radikalnim islamom, ali njegov bivši advokat rekao je da nikad ništa nije pronađeno.

Osnivački član ovog kluba koji je umro u sudaru u maju 2013. imao je dva mlađa brata koji su bili članovi radikalne grupe "Sharia4Belgium".

Ta grupa, koja regrutuje borce za militante u Siriji i u Belgiji, označena je kao teroristička organizacija. Belgijske vlasti nikad nijesu ustanovile da je stariji brat povezan s militantnim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG