Dostupni linkovi

Iran demantovao da je ispalio rakete blizu vojnih brodova SAD


Iran je danas demantovao optužbe SAD da je izveo provokativno probno ispaljivanje raketa u blizini vojnih brodova SAD i Francuske u Ormuskom prolazu.

Portparol elitne iranske Revolucionarne garde rekao je da te snage nijesu izvodile vježbe u prolazu u Persijskom zalivu i naveo da je riječ o "psihološkom atu" protiv Irana.

Portparol američke vojske Kajl Rejns rekao je u četvrtak da su brodovi Revolucionarne garde ispalili nekoliko nenavođenih raketa na oko 1.370 metara od nosača aviona "Hari Truman" i drugih brodova zapadnih vojski u subotu. On je dodao da je ispaljivanje uslijedilo 23 minuta pošto su Iranci preko radio veze najavili raketnu vježbu.

"Mornarica Garde nije imala vježbe blizu Ormuskog prolaza i nije ispaljivala projektile ili rakete tokom prošle sedmice u vrijeme koje navode Amerikanci", naveo je portparol Revolucionarne garde.

Ormuski prolaz, kroz koji prolazi trećina svjetske nafte koja ide vodenim putevima, ranije je bio mjesto sukoba SAD i Irana, uključujući i jednodnevnu pomorsku bitku 1988. godine.

XS
SM
MD
LG