Dostupni linkovi

Vijeće ministara usvojilo plan smanjenja štetnih emisija


Vijeće je ministara Bosne i Hercegovine je svojoj jučerašnjojsjednici usvojilo Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) i dostavilo ga Sekretarijatu Energetske zajednice Evrope prije isteka ove godine, što je i bio krajnji rok za njegovu dostavu.

Vijeće ministara prethodno je pribavilo saglasnosti od Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Vlade Republike Srpske.

Plan pod skraćenim nazivom NERP pripremljen je uz podrškuprojektaInvestiranje u sektor energije (EIA) Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID), a predstavlja jednu od rijetkih obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici koju BiH ispunjava u roku.

Implementacija Plana će značajno reducirati zagadjenje zraka u BiH, što predstavlja jednu od najjačih prijetnji zdravlje gradjana pogotovu u zimskim mjesesima.

Planom se predviđa smanjenje emisija štetnih materija iz termoelektrana u BIH, i to: smanjenje emisije sumpor dioksida (SO2) za 95%, smanjenje emisije azotnih oksida (NOx) za više od 60% ,smanjenje emisije prašine za skoro 90%

Ovim prednosti implementacije usvojenog Plana po zdravlje ljudi i okoliša znatno premašuju investicione troškove od oko 640 miliona maraka.

XS
SM
MD
LG