Dostupni linkovi

Optužnica za ratne zločine protiv bivišeg člana predsjedništva BiH


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratne zločine na području Doboja i Teslića, a radi se o najopsežnijoj optužnici za ratne zločine na ovom području, kojom su obuhvaćena četiri optužena.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Ninković Milana, Paravac Borislava, Bjelošević Andrije, Savić Milana, svi državljani BiH

Borislav Paravac bio je srpski član Predsjedništva od 2003. do 2006. godine.

Optuženi se terete da su u periodu od početka maja 1992. godine, pa do kraja 1993. godine, zajedno sa vojnim, policijskim i paravojnim formacijama pod kontrolom struktura tadašnje "Srpske autonomne oblasti Sjeverna Bosna" (SAOSB) u Doboju, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja i Teslića.

Optuženi su u širokom i sistematičnom napadu svjesno i aktivno sudjelovali obnašajući dužnosti, Ninković u svojstvu člana Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, Paravac u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, Bjelošević u svojstvu načelnika CSB Doboj i člana Kriznog štaba i Savić u svojstvu zamjenika načelnika CSB Doboj, te počinili kazneno djelo –zločin protiv čovječnosti.

XS
SM
MD
LG