Dostupni linkovi

Pojačane mere sigurnosti uoči novogodišnjih proslava u evropskim gradovima


Novogodišnji vatromet i ulične proslave su otkazane u Briselu, a posebne mere se sprovode u Parizu, Londonu, Berlinu i Moskvi.

Istovremeno, turske obaveštajne službe su saopštile da su osujetile plan za napade u Ankari tokom proslave.

BBC ističe i da je austrijska policija saopštila da je jedna "prijateljska služba" upozorila na rizik od napada u velikim prestonicama Evrope.

U celoj Belgiji su još od napda u Parizu 13. novembra podignute mere bezebdnosti, a Brisel je pod posebnim merama.

I Pariz će biti za ovu proslavu biti drugačiji od uobičajenog. Nakon terorističkih napada u francuskoj prestonici odlučeno je da se otkaže veliki vatromet, ali će tradicionalno okupljanje na Šanzelizeu biti održano uz posebne bezbednosne mere. Tradicionalni performans na Trijumfalnoj kapiji će biti kraći od uobičajenog.

I Moskva i Berlin se na poseban način pripremaju za proslavu, iako zvaničnici u tim gradovima nisu saopštili da se strahuje od terorizma.

Crveni trg će biti potpuno zatvoren, dok je u Berlinu stavljena zabrana za pirotehniku i nošenje rančeva u krugu od jednog kilometra oko Branderburške kapije. Prilaz samoj kapiji je takođe ograničen.

London će održati tradicionalni vatromet, ali će među hiljadama ljudi biti 3.000 policajaca, uključujući i one sa teškim naoružanjem i dugim cevima.

XS
SM
MD
LG