Dostupni linkovi

Turska i Belgija sprečile planirane napade za vreme praznika


Uoči Nove godine Turska i Belgija su objavile da su sprečile napade planirane za vreme praznika.

Turska je objavila danas da su privedena dva muškarca za koja se sumnja da su pripadnici Islamske države koji su planirali samoubilačke napade tokom proslave Nove godine u centru Ankare. "Uhvaćeni su pre nego što su imali prilike da preduzmu akcije", saopštila je kancelarija glavnog tužioca u Ankari. Oni su privedeni tokom upada u kuću u siromašnom kvartu Mamak, gde je policija pronašla i oduzela prsluk u kome je bila bomba, drugu eksplozivnu napravu ojačanu kugličnim ležajevima i metalom sakrivenu u ruksaku kao i opremu za pravljenje bombi, navodi se u saopštenju.

Dva muškarca su turski državljani i identifikovani su samo inicijalima M.C. i A.Y. Ispituje ih odeljenje policije za borbu protiv terorizma. Tužilaštvo navodi da su oni proučavali lokacije u Ankari gde bi mogli da izvedu napade. Državna novinska agencija Anadolija javila je, pozivajući se na sudske zvaničnike, da su oni nameravali da se dignu u vazduh tokom novogodišnje proslave u barovima i u tržnom centru u centralnom kvartu Kizilaj.

U Belgiji je u toku istraga u vezi, kako zvaničnici kažu, "ozbiljne pretnje" napada na policiju, vojsku i popularne lokacije u Briselu. Savezno tužilaštvo juče je objavilo da su uhapšena dvojica osumnjičenih i da su oduzete maskirne uniforme, kompjuterska oprema i propagandni materijal Islamske države. Nisu nadjeni eksplozivi.

Uhapšeni danas treba da izadju pred istražnog sudiju koji će odlučiti da li će ih zadržati u pritvoru. Jedan neimenovani zvaničnik rekao je za AP da su obojica osumnjičenih članovi motorciklističkog kluba Kamikazi rajders (Kamikaze Riders) koji je poznat po izvodjenju ilegalnih akrbobacija na javnim putevima. Najmanje jedan član tog kluba je ispitivan ranije zbog mogućih veza s radikalnim islamom, ali njegov bivši advokat rekao je da nikad ništa nije pronadjeno. Osnivački član ovog kluba koji je umro u sudaru u maju 2013. imao je dva mladja brata koji su bili članovi radikalne grupe "Sharia4Belgium". Ta grupa, koja regrutuje borce za ekstremiste u Siriji i u Belgiji, označena je kao teroristička organizacija. Belgijske vlasti nikad nisu ustanovile da je stariji brat povezan s ekstremističkim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG