Dostupni linkovi

U Siriji uhapšena dvojica opozicionih vodja


Sirijske vlasti uhapsile su danas dvojicu vodja glavnog sirijskog opozicionog bloka koji su nedavno učestvovali na konferenciji u Rijadu s političkim disidentima i naoružanim grupama, objavio je danas njihov blok.

Oko sto predstavnika vodećih političkih i oružanih opozicionih pokreta iz Sirije odobrili su 10. decembra na konferenciji u Rijadu pregovore sa sirijskim vlastima, ali su ipak tražili odlazak predsednika Bašara al Asada kada počne tranzicioni period. ; Ahmed al Asravi i Munir al Bitar, dva lidera Odbora za nacionalnu koordinaciju snaga za demokratske promene (CCND) uhapsile su sirijske vlasti na granici sa Libanom, rekao je danas za agenciju Frans pres generalni sekretar te organizacije Jehija Aziz. Obojica su učestvovali na konferenciji u Rijadu i deo su Visoke komisije opozicije, tela formiranog posle te konferencija da pripremi moguće pregovore sa sirijskim vlastima.

Oni su danas krenuli u Saudijsku Arabiju gde je trebalo da učestvuju na novom sastanku Visoke komisije, rekao je Aziz i dodao da su odvedeni na nepoznato mesto.

Ujedinjene nacije se nadaju da bi pregovori mogli da počnu 25. januara u Ženevi. Vlasti u Damasku su nedavno objavile da su spremne da učestvuju na tim pregovorima, ali su istakle da čekaju da čuju koje opozicione grupe će učestvovati u njima.

Sirijski premijer Vaeal Halaki ponovio je danas da su predstavnici sirijskih vlasti spremni da učestvuju u pregovorima. Aziz je osudio današnje hapšenja i tražio da se ne pribegava takvim akcijama kada se traži političko rešenje za sirijsku krizu i da se smesta oslobode. Hapšenje je osudila i Visoka komisija iz Rijada.

XS
SM
MD
LG