Dostupni linkovi

Crnogorsko MVP: Nijesmo tražili podršku nijedne države


Vlada Crne Gore, imajući u vidu redoslijed procedura Ujedinjenih nacija (UN) u vezi sa kandidaturom za poziciju generalnog sekretara Svjetske organizacije, do sada nije tražila direktnu podršku nijedne države, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je ranije da ta država neće podržati kandidaturu crnogorskog šefa diplomatije Igora Lukšića za generalnog sekretara UN, kao ni ya kandidate Makedonije i Hrvatske.

Iz MVPEI su agenciji MINA kazali da je kandidatura Crne Gore ohrabrena i podstaknuta od značajnog broja UN partnera, motivisana i zasnovana na privrženosti Crne Gore Svjetskog organizaciji.

"I najboljoj namjeri da, kao uzorna članica UN, kroz pozitivan pristup prema svim kandidatima, doprinesemo otvorenoj kampanji za izbor sljedećeg generalnog sekretara", naveli su iz Ministarstva.

Oni su poručili da Crna Gora ostaje snažno posvećena jačanju regionalne saradnje i razvijanju dobrosusjedskih odnosa.

"Što se odslikava i kroz naše djelovanje u svim multilateralnim organizacijama", dodali su iz MVPEI.

Srbija nije aktuelna članica Savjeta bezbjednosti. To tijelo UN ima pet stalnih članica sa pravom veta - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, dok se ostalih deset članica, koje nemaju pravo veta, biraju na period od dvije godine među kojima, tokom trajanja procedure za izbor generalnog sekretara UN-a, nije Srbija.

U skladu sa procedurom, Savjet bezbjednosti predložiće Generalnoj skupštini sljedećeg generalnog sekretara.

XS
SM
MD
LG