Dostupni linkovi

Irak traži od Turske povlačenje trupa, prijete akcijom


Iračke vlasti upozorile su danas Tursku da će razmotriti vojne akcije ukoliko ova zemlja hitno ne povuče svoje vojnike iz kampa na sjeveru Iraka, gdje kako tvrde obučavaju borce za bornu protiv "Islamske države" (ID).

Do spora je došlo početkom decembra, nakon što je Turska rasporedila pojačanje u kampu na sjeveru zemlje, gdje Ankara obučava sunitske i kurdske borce protiv "Islamske države".

Raspoređivanje novih vojnika razljutilo je Bagdad, koji smatra da su trupe ušle u zemlju nezakonito i zahtijevaju momentalno povlačenje. Turska je povukla dio vojnika, ali odbija da povuče preostale vojne snage iz Iraka.

Irački ministar vanjskih poslova Ibrahim al-Džafari izjavio je danas novinarima kako Bagdad teži pronalaženju mirnog rješenja, ali je upozorio da će, ukoliko bude neophodno, iračke vlasti razmotriti mjere za zaštitu suvereniteta, ljudi i resursa.

"Islamska država" osvojila je veći dio sjevernog i zapadnog Iraka, uključujući i drugi grad po veličini Mosul. Ova militantna grupa je proglasila kalifat u dijelovima Sirije i Iraka koji se nalaze pod njihovom kontrolom i nametnuli su primjenu šerijatskog prava.

Iračke snage uspjele su da u ponedeljak, uz pomoć vazdušnih napada koalicije okupljene oko SAD, povrate grad Ramadi koji je dugo bio strateška prijestonica militanata "Islamske države". Vojne snage podigle su iračku zastavu na oslobođeni vladin kompleks u ovom gradu.

Oslobađanje glavnog grada provincije Anbar najveći je uspjeh iračkih trupa od kada je koalicija okupljena oko SAD počela vojne akcije u toj zemlji.ID je osvojila Ramadi u maju ove godine.

Irački vojni zvaničnici saopštili su da su akcije u Ramadiju privremeno prekinute zbog loših vremenskih uslova. Pripadnici ID i dalje kontrolišu 30 posto grada.

XS
SM
MD
LG