Dostupni linkovi

Pusić poziva Sloveniju na bolji odnos prema izbjeglicama


Hrvatska ministarica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić pozvala je danas Sloveniju da bolje postupa prema izbjeglicama i ukloni žicu na granici i izrazila spremnost Hrvatske da joj u tome pomogne savjetima i iskustvom.

Komentarišući uoči sjednice hrvatske vlade zahtev Slovenije da Hrvatska pojača kontrolu nad izbjeglicama, Pusićeva je u izjavi za novinare istakla da Hrvatska ima najbolju kontrolu i organizaciju u izbjegličkoj krizi od Turske do Njemačke i pozvala Sloveniju da poboljša svoj pristup.

"Najbolja kontrola i organizacija u izbjegličkoj krizi od Turske do Njemačke je u Hrvatskoj. Prema tome, Slovenija bi trebalo da pripazi malo i na to kako oni to rade i da skinu žicu", rekla je hrvatska ministrica.

"Možemo da im pomognemo savjetima i iskustvom kako se to radi, da se ne izazivaju problemi u društvu, a da se i prema ljudima pristojno ponaša", dodala je Pusić.

Slovenija je zatražila sastanak na kojemu će od Hrvatske zatražiti pooštreni postupak identifikacije migranata i izbjeglica, rekao je u utorak 29.decembra slovenački državni sekretar Boštjan Šefic, zadužen u vladi za izbjegličku krizu.

"Predložili smo sastanak na nivou dviju graničnih policija na temu pooštrene kontrole i preciznijeg utvrđivanja identiteta migranata", rekao je Šefic.

Austrija je proteklih dana uvela strožije kontrole na granici i odbila da primi više stotina izbjeglica iz Slovenije.

XS
SM
MD
LG