Dostupni linkovi

Francuska od EU traži bolji sistem otkrivanja lažnih sirijskih putovnica


Francuska je zatražila od Europske Unije da poboljša sistem otkrivanja lažnih sirijskih putovnica, nakon što su takve putovnice pronađene kod dvojice bombaša samoubica koji su učestvovali u terorističkim napadima na Pariz 13. novembra.

U pismu Europskoj Komisiji, francuski ministar unutranjih poslova Bernard Cazeneuve pozvao je EU da pojača sigurnost tako što će poboljšati kvalitetu opreme za provjeru putnih isprava na vanjskim granicama, posebno u Grčkoj i Italiji.

Prazni pasoši u opticaju ukradene su iz administrativnih objekata u mjestima koja vodi Islamska država. Jednom kad im je pridodan identitet teško ih je detektirati, navodi Cazeneuve u pismu.

Provjera putnih isprava koje izbjeglice pokazuju na vanjskim granicama EU su iznimno značajan i zabrinjavajući problem, upozorio je.

Cazeneuve navodi da su dvojica bombaša samoubica koji su detonirali eksplozive ispred stadiona Stade de France u napadima u studenom, u sklopu kojih je ubijeno 130 ljudi - nosili lažne sirijske putovnice koje su pokazali u Grčkoj kada su ulazili u EU 3.oktobra.

"Napadi su nažalost pokazali da neki teroristi namjeravaju ući u naše zemlje i počiniti kriminalna djela tako što će se pridružiti toku migranata i izbjeglica", istaknuo je.

Izvor iz francuskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da se nadaju da će o prijedlozima ministra razgovarati ministri unutarnjih poslova i pravosuđa EU-a idući mjesec.

XS
SM
MD
LG