Dostupni linkovi

SAD zabrinute zbog civila poginulih u ruskim napadima


Sjedinjene Američke Države su izrazile zabrinutost zbog, kako navode, velikih gubitaka života civila u ruskim zračnim udarima u Siriji.

Američki državni sekretar John Kerry razgovarao je o tome sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i izrazio zabrinutost Washingtona, prenosi AFP.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner citirao je danas podatke iz izvještaja, kako ih je nazvao, kredibilnih organizacija za ljudska prava i naveo da su u ruskim zračnim udarima u Siriji ubijene stotine civila, a pogođene su škole, zdravstvene ustanove i pijace.

Moskva je odlučno negirala izvještaje Amnesty Internationala, Human Rights Watcha i sirijskih grupa za ljudska prava da ruski napadi, kao podrška vlade sirijskog predsednika Bashara al-Assada, pogađaju civile.

Ruska avijacija izvela je 5.240 letova u Siriji od početka operacija 30. septembra, pri čemu je u 145 slučajeva djelovala tzv. avijacija dugog dometa, potvrdio je nedavno Sergej Rudskoj iz ruskog Generalštaba.

"Ruska avijacija svakodnevno napada infrastrukturu terorista, njihove komandne položaje, vojnu opremu i same borce", kazao je on.

U izvještaju AI upozorava na to da postoje dokazi da je Rusija u Siriji možda koristila zabranjenu kasetnu municiju i nenavođene projektile u nastanjenim područjima te zahtijeva od nje da to prestane činiti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da je od kraja septembra do 21. decembra u ruskim napadima ubijeno 2.132 ljudi, među kojima 710 civila, od čega su 104 bile žene i 161 dijete.

Rusija tvrdi da je izvještaj Amnestyja pristran i sadrži neosnovane tvrdnje te lažne informacije.

XS
SM
MD
LG