Dostupni linkovi

U Doboju uhapšen Slobodan Karagić osumnjičen za ratne zločine


U Doboju uhapšen Slobodan Karagić- Karaga osumnjičen je za ubistva i zatvaranja civila, silovanja maloljetnica i rušenje džamije 1992.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Doboja uhapsili Slobodana Karagića - Karagu (63) zbog sumnje da je kao vođa jedinice Crvene beretke, koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti Doboj, tokom 1992. godine počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti te ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"Osumnjičeni se tereti da je kao vođa jedinice Crvene beretke učestvovao u napadu i okupaciji grada Doboja, kada su pripadnici navedene jedinice, vršili hapšenja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su po naređenju osumnjičenog zatvarani u logor koji se nalazio u vojnim hangarima u blizini poduzeća 'Bosanka', u naselju Usora u Doboju", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Također se navodi i da je osumnjičen za ubistvo najmanje 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su u maju 1992. godine izvedene iz zatvora "Spreča" u Doboju i odvedene u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag.

XS
SM
MD
LG