Dostupni linkovi

U Siriji evakuisano stotine boraca i civila iz više oblasti


U Siriji je danas evakuisano više stotina boraca i civila iz dvije oblasti, u okviru dogovora koji su pod okriljem UN postigle vlasti u Damasku i sirijski pobunjenici.

Autobusi su evakuisali danas nekoliko stotina boraca i civila iz dva opkoljena grada u Siriji u skladu sa dogovorom sukobljenih strana, koji ima podršku UN, rekli su humanitarni radnici i izvori bliski sporazumu.

Najmanje 130 pobunjeničkih boraca, uglavnom ranjenika, napustilo je grad Zabadani i krenulo prema obližnjoj libanskoj granici. Istovremeno je oko 350 boraca i civila iz provladinih opkoljenih šiitskih gradova na sjeverozapadu Sirije krenulo ka turskoj granici.

Prema ovom dogovoru, borci islamističke grupe "Ahrar al šam" i ostalih lokalnih sirijskih pobunjeničkih frakcija, koji su bili mjesecima opkoljeni u Zabadaniju, dobili su bezbjedan prolaz prema aerodromu u Bejrutu, odakle će biti prebačeni u Tursku.

U isto vrijeme, porodice i borci iz dva opkoljena šiitska grada na teritoriji pod kontrolom pobunjenika u provinciji Idlib krenuli su ka Turskoj, a potom će otputovati u Bejrut.

Humanitarni radnici i pobunjenički borci prenijeli su nekoliko mladića u kolicima u kola Hitne pomoći na trgu u Zabadaniju, rekao je očevidac Rojtersu.

Ovaj grad, sjeverozapadno od Damaska, bio je jedno od posljednjih uporišta pobunjnika duž granice. Prije izbijanja krize u Siriji 2011. godine bio je dio rute za slanje oružja iz Sirije prema šiitskoj grupi Hezbolah u Libanu.

Veći dio grada uništen je u velikoj ofanzivi koju je u julu pokrenula sirijska vojska u saradnji sa Hezbolahom.

UN i strane vlade pokušavaju da izdejstvuju lokalne prekide vatre i sporazume o slobodnom prolazu kao korak ka širem cilju - okončanju skoro petogodišnjeg građanskog rata, u kojem je poginulo više od 250.000 ljudi.
Od početka sukoba u Siriji, poginulo je 250.000 civila, a više miliona bilo je primorano da napusti svoje domove.

XS
SM
MD
LG