Dostupni linkovi

Potpredsjednik EK: Eurozona neće uskoro primati nove članice


Eurozona se u narednih nekoliko godina neće širiti, odnosno primati nove članice, rekao je danas potpredsjednik Evropske komisije, Valdis Dombrovskis.

"U narednim godinama ne treba očekivati proširenje zone eura", rekao je za njemački list Die Welt, Dombrovskis, koji je i evropski komesar zadužen za euro.

Od 28 članica EU, 19 su članice eurozone.

Dombrovskis je podsjetio da se, prije nego što neka zemlja usvoji euro, fiksira kurs po kome će se domaća valuta mijenjati za euro.

Kurs se fiksira u okviru Mehanizma deviznog kursa (ERM) EU, takozvane čekaonice u kojoj zemlje provedu dvije godine prije prelaska na euro sa ciljem da se potvrdi stabilnost deviznog kursa.

"Taj mehanizam je čekaonica eurozone. U ovom trenutku nijedna članica se ne nalazi u njoj izuzev Danske koja je poseban slučaj", rekao je evropski komesar za euro.

Danska se u mehanizu nalazi od 1999. godine, a prema Ugovoru o EU ima mogućnost da odabere da ostane van eurozone i u slučaju da ispuni sve kriterijume.

Dombrovskis je rekao da su Bugarska i Rumunija izrazile namjeru da uđu u "čekaonicu" za euro, a da će nova konzervativna vlada u Poljskoj vjerovatno biti "rezervisanija" po tom pitanju.

Letonija i Litvanija su posljednje dvije članice EU koje su pristupile eurozoni. Letonija je to učinila 2014, a Litvanija 2015.

Među devet zemalja EU koje su van urozone nalaze se i Velika Britanija i Švedska, koje nikada nisu iskazale namjeru da uvedu jedinstvenu valutu.

XS
SM
MD
LG