Dostupni linkovi

Beograd : Pritvor za osumnjičene u akciji "Rezač"


Viši sud u Beogradu odredio je rano jutros pritvor do 30 dana bivšem ministru poljoprivrede Slobodanu Milosavljeviću, kao i prema još petoro osumnjičenih za malverzacije sa poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu, dok je jednog osumnjičenog pustio da se brani sa slobode.

Određen je pritvor i bivšoj direktorki Agencije za borbu protiv korupcije Zorani Marković,kao i za pet osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja oštetili SRC "Pionirski grad".

Sudija za prethodni postupak donio je rješenje kojim je odredio pritvor osim Milosavljeviću, i Dušanu Protiću, Zoranu Šćepanoviću, Zoranu Radomanu, Jovanu Keravici i Mirjani Spasić, rekla je Tanjugu portparol suda Tanja Koljenšić.

Pritvor im je određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u slučaju boravka na slobodi ometati postupak uticanjem na svjedoke, dodala je Koljenšić.

Ona je napomenula da je sudija u odnosu na okrivljenog Iliju Radosavljevića odbio prijedlog Tužioca za organizovani kriminal za određivanje pritvora.

Sa slobode će se u ovom slučaju braniti i Musulin Gorki za kojeg tužilaštvo nije tražilo pritvor.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je u nedjelju istragu protiv bivšeg ministra i ostalih sedmoro zbog sumnje da su izvršili krivična djela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Oni su u subotu uhapšeni u anti-koruptivnoj akciji policije, među još 80 osumnjičenih za druga krivična djela.

Sumnja se da su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva "Maxim&Co", čiji je vlasnik osumnjičeni Zoran Šćepanović i državnog zemljišta u građevinskom reonu Grada Novog Sada čiji je korisnik bila opšta zemljoradnička zadruga Novi Sad.

Tom prilikom preduzeću "Maxim&Co" su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od milijardu dinara, s obzirom da je vrednost zemljišta u državnoj svojini bila višestruko veća od vrijednosti poljoprivrednog zemljišta koji je država dobila u razmjeni, saopšteno je iz tužilaštva.

XS
SM
MD
LG