Dostupni linkovi

Šojble kritikovao Grčku zbog izbeglica


Nemački ministar finansija Volfgang Šojble kritikovao je u nedelju Grčku zbog izbeglica rekavši da je Atina godinama ignorisala "dablinske propise" EU koji nalažu da migranti apliciraju za azil u prvoj zemlji EU u koju dođu.

On smatra i da najveća migrantska kriza u Evropi od Drugog svetskog rata znači i da će evropske zemlje morati da povećaju izdatke za vojsku, a da je kranji cilj stvaranje zajedničke Evropske vojske.

Grčka koja je glavni ulaz u Evropu za migrante, izložena je kritikama da nije ucinila dovoljno da se izbori sa prilivom stotina hiljada migranata koji stižu morem, prenosi Rojters.

"Grci ne bi trebalo da za svoje probleme krive samo druge već i da sami vide šta mogu da urade," rekao je Šojble koji je ove godine više puta bio u sukobu sa grčkim funkcionerima zbog ekonomske politike.

On smatra i da najveća migrantska kriza u Evropi od Drugog svetskog rata znači i da će evropske zemlje morati da povećaju izdatke za vojsku.

"Moraćemo da trošimo mnogo više za zajedničke evropske odbrambene inicijative. Naš kranji cilj mora biti zajednička Evropska vojska. Sredstva koja trošimo na 28 nacionalnih armija bi bila mnogo bolje iskorišćena zajedno" rekao je Šojble.

XS
SM
MD
LG