Dostupni linkovi

Hrvatski antifašisti pozivaju na prosvjed protiv mise za Pavelića


Inicijativa Protiv fašizma pozvala je građanke i građane Hrvatske na prosvjed protiv mise za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, koji će se održati u ponedjeljak, 28. prosinca u Zagrebu, ispred Bazilike srca Isusova.

" Pozivamo sve dobronamjerne ljude, one koji su zainteresirani za obranu osnovnih antifašističkih vrijednosti našeg društva, aktiviste i borce za radnička i ljudska prava da se odazovu pozivu na prosvjed i pridruže nam se 28.12. u 18 sati ispred crkve u Palmotićevoj u Zagrebu. Pokažimo fašizmu da se ne bojimo, da nas je više, i da nećemo dopustiti da taj otrov nesmetano kola našim ulicama!", kaže se u proglasu Inicijative.

Zgroženi smo smjerom kojim se naše društvo kreće, navode potpisnici priopćenja, te dodaju da je u 2015. bilo brojnih primjera rehabilitacije fašističke NDH.

"Nabrojat ćemo samo neke: poljudska svastika, pokušaji postrojavanja crnokošuljaša minornog profašističkog A-HSP-a, osnivanje ‘SS garde’ puno manje minornog profašističkog HDSSB-a i naslikavanje njihovog vođe, zločinca Glavaša s ‘Hitlerovim vinom’, te medijske egzibicije i društveni ugled koji se pruža proustaškim sitnim kriminalcima poput Velimira Bujanca", podsjeća Inicijativa Protiv fašizma.

"Kao antifašisti, kombinaciju ovakvih pojava na društvenoj ‘margini’ sa sve većim i otvorenijim skretanjem u ekstremistički nacionalizam i govor mržnje od strane takozvane ‘umjerene’ desnice, utjecajnih političara i pojedinaca iz najviših crkvenih krugova smatramo alarmantnom i pogubnom. Također nas brine i utjecaj ekstremno desnog krila Crkve na postizborni proces pregovora o mandataru vlade, a kojem smo svjedočili upravo ovih dana", stoji u priopćenju.

Aktivisti napominju da navedene tendencije nemaju namjeru promatrati ćutke i dodaju da "hrvatska povijest u razdoblju Drugog svjetskog rata nije ‘otvorena tema’ niti je podložna naknadnim tumačenjima revizionista".

"Na ovom području sukobile su se dvije organizirane snage: partizanski pokret otpora pod vodstvom Komunističke partije, i nacistička Njemačka sa svojim saveznicima i satelitima. Partizani su moralni, politički i vojni pobjednici, dok su nacisti (uz talijanske fašiste, Pavelićeve ustaše, četnike Draže Mihailovića i sve ostale koji su s njima surađivali do zadnjeg trena) gubitnici. Ustaški pokret predstavlja najveću sramotu hrvatskog naroda, i jedino zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj borbi smo tu pošast porazili i svrstali se na pravu stranu povijesti i uz bok pobjedničkim snagama", navodi Inicijativ Protiv fašizma.

XS
SM
MD
LG