Dostupni linkovi

Češki aktivisti tuže predsednika Zemana za klevetu


Češki aktivisti koji organizuju demonstracije podrške izbeglicama, a protiv islamofobije, ksenofobije i govora mržnje, tuže predsednika Češke Miloša Zemana za klevetu zato što je u subotu u božićnom obraćanju Česima rekao da su hteli da nose transparente "Ova zemlja nije naša - izbeglice dobro došle", a tek nakon intervencije obaveštajne službe promenili u "Ova zemlja pripada svima".

"Ništa takvo na transparentima nismo imali niti smo nešto takvo planirali. Zeman je ;to pobrkao s dogadjajem na Fejsbuku 'Ova Zemlja pripada svima', gde smo prvobitno z promenili u veliko slovo Z", kazao je dnevniku Pravo o transparentima na demonstracijama podrške izbeglicama 17. novembra portparol inicijative Protiv manifestacija mržnje Jakub Hejn.

Jan Cemper iz te inicijative kazao je da od predsednika ;traže izvinjenje i novčanu odštetu koju će celu uplatiti za pomoć izbeglicama.

"Tražićemo od suda da izvinjenje bude izrečeno u formi u kojoj je neistinita informacija rečena. Dakle u samostalnom govoru koji će emitovati javni TV servis", kazao je Cemper.

Češki predsednik u božićnom obraćanju naciji, koje su u subotu emitovale češke televizije i nacionalni radio, ponovio je svoju tezu da je izbeglički talas dobro organizovana invazija na Evropu, a Čehe koji na demonstracijama podržavaju izbeglice optužio je da su na transparente hteli da stave parolu da Češka ne pripada Česima, a tek nakon intervencije obaveštajne službe su parolu "Ova zemlja nije naša - Izbeglice dobro ;došle" navodno promenili u parolu "Ova zemlja pripada svima - izbeglice dobro došle".

"Ništa takvo od početka nismo planirali i na našim transparentima takve poruke ;nismo imali", rekao je Hejn.

"Ova zemlja je naša. I ta zemlja nije i ne može da bude tu za sve", poručio je juče izbeglicama predsednik u božićnom obraćanju naciji.

XS
SM
MD
LG