Dostupni linkovi

Irak: Žestoke borbe između iračkih snaga i militanata IDIL-a


Žestoki sukobi između iračkih snaga i militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) izbili su danas u blizini bivšeg sjedišta lokalnih vlasti u Ramadiju, glavnom gradu sunitske provincije Anbar, na sjeveru Iraka, saopšteno je u Bagdadu.

Poslije velike ofanzive koja je omogućila iračkim snagama da u utorak uđu u Ramadi, pod kontrolom IDIL-a od maja ove godine, njihov napredak je usporen zbog eksplozivnih naprava, snajperista i samoubilačkih napada ekstremista.

Iračke snage su došle do strateške raskrsnice kvarta Hoz nadomak bivšeg sjedišta lokalnih vlasti, čija je kontrola od ključnog značaja za potpuno preuzimanje Ramadija od militanata IDIL-a.

"Elitne jedinice iračke vojske su preuzele kontrolu nad cijelim kvartom Hoz i sada se nalaze blizu sjedišta lokalnih vlasti", izjavio je portparol iračkih snaga Sabah el Numan i dodao da su dva vojnika poginula a devet je ranjeno u posljednih nekoliko časova.

Prema njegovim riječima, više od 23 militanata je poginulo u petak u borbama.

Iračka vlada je u maju pretrpela težak udarac kada su ekstremisti Islamske države Iraka i Levanta zauzeli Ramadi, glavni grad zapadne provincije Anbar i središte iračkih sunita.

XS
SM
MD
LG