Dostupni linkovi

Obeležena 11. godišnjica cunamija u Indijskom okeanu


Indonezija, Indija, Tajland, Šri Lanka obeležile su danas 11. godišnjicu razornog cunamija koji je odneo oko 230.000 života, prenose svetski mediji.

Stanovnici indonežanske provincije Aceh, zajedno s guvernerom i regionalnim zvaničnicima, komemoraciju su počeli masovnim molitvama i posetom grobnicama žrtava cunamija.

U znak sećanja organizovane su i izložbe fotografija, umetnički performansi i seminari.

Aceh, najzapadnija indonežanska pokrajina, na ostrvu Sumatra, prva je teritorija koja se našla na udaru cunamija, s talasima koji su dostizali visinu do 30 metara. Procenjuje se da je u Indoneziji u cunamiju stradalo više od 160.000 ljudi.

Memorijalne službe održane su širom Tajlanda, dok su ribari godišnjicu tragedije obeležili tako što su danas ostali u lukama. Broj potvrdjenih žrtava na Tajalndu je oko 5.300, ali se procenjuje da ih je bilo više od 8.000.

Minutom ćutanja, povorkama i bacanjem cveća u more godišnjica je obeležena i u indijskoj državi Tamil Nadu i drugim delovima zemlje u kojoj je poginulo oko 12.400 ljudi.

Širom Šri Lanke, gde je cunami odneo oko 35.000 života, organizovane su mnoge verske aktivnosti, a u znak sećanja na žrtve cunamija održano je dva minuta ćutanja.

Cunami, izazvan zeljotresom magnitude 9,1 odneo je 26. decembra 2004. godine oko 230.000 života u 14 država, čime je postao najveća prirodna katastrofa zabeležena u istoriji. Pola miliona ljudi je posle te katastrofe ostalo bez svojih domova.

XS
SM
MD
LG