Dostupni linkovi

Indijski premijer u iznenadnoj posjeti Pakistanu


Indijski premijer Narendra Modi stigao je u iznenadnu posjetu Pakistanu gdje se susreo sa Navazom Šarifom, što je prva posjeta indijskog zvaničnika susjedu i rivalu u perodu dužem od decenije.

Šarif je zagrlio Modija nakon što ga je dočekao na aerodromu u istočnom gradu Lahoreu, prije nego što su zajednički helikopterom odletjeli na imanje pakistanskog premjera u blizini.

Portparol pakistanskog lidera rekao je Reutersu da će dvojica lidera razmotriti bilateralne odnose, uključujući problematični region na Himalajima, Kašmir, te drugo pitanje oko kojeg se dvije zemlje spore, rivalstvo u nuklernom naoružanju.

Modi je u Paksitan svratio na povratku iz Moskve.Prije toga je nakratko je posjetio glavni grad Avganistana, Kabul.

Prije dolaska u Pakistan, Modi je na Twitteru napisao:

"Radujem se susretu sa premijerom Navazom Šarifom u Lahoreu danas popodne, gdje ću svratiti na povratku u Delhi" .

Blizak saradnik Modija, savjetnik za nacionalnu sugurnost koji je želio ostati anoniman, rekao je da je posjeta bila spontana odluka premijera i da na nju ne treba gledati kao na iznenadnu promjenu pozicije Indije.

Nesporazumi između Pakistana i Indije su duboki, a od dolaska Modija, hindu nacionaliste na vlast 2014., indijski premijer je odobrio robusniji pristup Pakistanu, dajući snagama bezbjednosti dozvolu da uzvraćaju na nasilje na u sprovima oko granice, ali istovremno tražeći okončanje napada pobunjenika na indijsku teritoriju.

Dvije zemlje su oko teritorije Kašmira od 1947., vodile tri rata.

XS
SM
MD
LG