Dostupni linkovi

Akcija "Rez": Mjesec dana pritvora osumnjičenima za terorizam


Sud BiH prihvatio je danas prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora za osam osoba osumnjičenih za terorizam, koji su uhapšeni u akciji "Rez".

Pritvor je određen za za Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Zulfu Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pecu, Elvira Mašića i Adisa Kešana.

Na današnjem ročištvu u Sudu BiH tužilac BiH Dubravko Čampara, obrazlažući prijedlog Tužilaštva u vezi sa određivanjem protvora, rekao je da su ove osobe osumnjičene da su počinili krivično djelo organizovanje - pripadanje terorističkoj grupi, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Pritvor za osumnjičene tražen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike.

Čampara je posebno naglasio ozbiljnost krivičnog djela za koje je zaprijećena kazna zatvora duža od 10 godina, te činjenicu da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje bezbjednosti i javnog reda i mira, te ugrožavanje bezbjednosti građana i imovine.

On je naveo da bi boravak na slobodi ovih lica dodatno uznemirio javnost s obzirom na to da su oni optuženi da su namjeravali da za Novu godinu, upotrebom eksploziva, ubiju oko stotinu ljudi, uključujući i dva policajca.

U akciji "Rez", koja je 22. decembra realizovana prema nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeno je 11 oseoba koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom terorizma i finansiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekivanja osoba na odlazak na strana ratišta, te u vezi sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

XS
SM
MD
LG