Dostupni linkovi

Generalna skupština UN-a usvojila dvogodišnji budžet u iznosu od 5,4 milijardi dolara


Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je okvirni budžet Svjetske organizacije za naredne dvije godine u iznosu od 5,4 milijardi dolara, neznatno manji od budžeta za 2014/2015. godinu, dok je najveći donator, Sjedinjene Države, insistirao na većoj efikasnosti i smanjenju troškova.

Okvirni budžet UN-a, koji je manji u odnosu na prethodni koji je iznosio 5,5 milijardi dolara, usvojila je Generalna skupština UN-a. On ne uključuje mirovne operacije - koje imaju poseban budžet od 8,27 milijardi dolara do 30. juna 2016. godine, ili troškove nekoliko velikih agencija UN-a koje se finansiraju iz dobrovoljnih doprinosa država članica. - Budžet koji ste usvojili odražava složenu globalnu finansijsku realnost s kojom se suočavamo već mnoge godine.

Finansiranje nastavlja da se smanjuje dok troškovi rastu - poručio je Skupštini generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Sjedinjene Države, koje su najveći donator UN-a i uplaćuju za budžet maksimalnih 22 posto, saopćile su da finansijski rezovi i poboljšanje efikasnosti u radu predstavljaju "veliki korak naprijed" u reformiranoj budžetskoj praksi.

Osim Sjedinjenih Država, najveći donatori za 2016/2017. godinu bit će Japan s 9,68 posto, Kina 7,92 posto, Njemačka 6,38 posto, Francuska 4,85 posto, Britanija 4,46 posto, Brazil 3,82 posto, Italija 3,74 posto, Rusija 3,08 posto i Kanada 2,92 posto, prenosi agencija Reuters.

XS
SM
MD
LG