Dostupni linkovi

Papa na Božić poziva na povratak pravim životnim vrijednostima


Katolici širom svijeta slave Božić, najrodosniji kršćanski praznik. Vjernici, koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave rođenje Isusa Krista. Sinoć je obilježena Badnja noć, pripremama za dolazak Božića, slavljem kojim se u ponoć obilježava rođenje Isusovo.

Papa Franjo uveo je u četvrtak 1,2 milijarda rimokatolika u Božić, pozivajući sve ljude "opijene" posjedovanjem materijalnih bogatstava i površnim prividima da se vrate pravim životnim vrijednostima.

Predvodeći božićnu misu u bazilici sv. Petra pred gotovo 10.000 ljudi, Papa je istaknuo da je Božić vrijeme da "ponovno otkrijemo tko smo". Kazao je da bi svi trebali dopustiti da jednostavnost djeteta Isusa, rođenog u siromaštvu u jaslicama unatoč njegovoj božanskoj prirodi, prožme njihov duh i nadahne njihov život.

"U društvu prečesto opijenom konzumerizmom i hedonizmom, bogatstvom i ekstravagancijom, prividima i narcizmom, to Dijete poziva nas da budemo trezveni, drugim riječima jednostavni, uravnoteženi, dosljedni, da možemo vidjeti i činiti ono što je važno", rekao je.

Papa je u propovijedi ponovno stavio naglasak na neke od najvažnijih tema svojeg papinstva: milosrđe, suosjećanje, empatiju i pravdu.

"U svijetu koji je prečesto nemilosrdan prema grešniku i popustljiv prema grijehu, moramo njegovati snažan osjećaj za pravdu, razlikovati dobro od zla i činiti Božju volju", rekao je.

XS
SM
MD
LG