Dostupni linkovi

Gotovo 1.200 migranata spašeno od utorka u Mediteranu


Gotovo 371 osoba spašena je iz centralnog Mediterana u četvrtak, saopćila je italijanska obalna straža, čime je ukupan broj migranata spašenih u protrekla tri dana nakon potronuća njihovih brodica porastao na 1.180.

Brod obalne straže spasio je 250 ljudi iz dvije brodice, a još jednu brodicu sa 121 osobom presreo je brod misije EU Eunavfor Med, saopćila je obalna straža na Twitteru.

Ranije je obalna straža saopćila da je 809 migranata spašeno u sedam spasilačkih operacija u utorak i srijedu, a agencija Ansa javila je da još 661 migrant treba stići u sicilijski grad Porto Empedocle.

U srijedu je još 610 migranata i jedno tijelo, u fazi raspadanja, more izbacilo kod Auguste, još jedne luke na istoku Sicilije.

Evropska unija suočila se rekordnim prilivom od milion migranata u ovoj godini, što predstavlja više nego četverostruko povećanje u odnosu na 2014.

Više od 800.000 ih je stiglo Egejskim morem iz Turske u Grčku, a 150.000 iz sjeverne Afrike u Italiju, saopćili su u utorak Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

XS
SM
MD
LG