Dostupni linkovi

Ministar: Sirija spremna za pregovore u okviru UN


Ministar spoljnih poslova Sirije rekao je danas da je ta država spremna da učestvuje u mirovnim pregovorima pod pokroviteljstvom UN i da se nada da će dijalog pomoći u pronalaženju rešenja krize.

Ministar Valid el Moalem je, posle sastanka s kineskim ministrom spoljnih poslova u Pekingu, izjavio novinarima da će sirijska delegacija biti spremna "čim dobije listu opozicione delegacije".

"Sirija je spremna da učestvuje u sirijsko-sirijskom dijalogu u Ženevi bez bilo kakvog stranog mešanja", kazao je Moalem.

Savet bezbednosti UN je prošlog petka jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se daje podrška mirovnom procesu u Siriji, koji predvidja prekid vatre i pregovore sirijske vlade i opozicije. Pregovori bi trebalo da počnu u januaru u Ženevi, a tek treba da bude dogovorena lista opozicionih grupa koje mogu da učestvuju u mirovnom procesu.

Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je da su se Kina i Sirija dogovorile o principima mirovnog procesa, uključujući da sirijski narod treba da odluči o budućnosti svoje zemlje.

"Treba da se držimo mirnog rešenja sirijskog problema, narod Sirije treba da odluči o budućnosti i sudbini Sirije i UN igra ključnu ulogu u pregovorima. Saglasili smo se da ta tri principa treba da budu podržavani tokom celog mirovnog procesa u Siriji", kazao je Vang.

SAD i njihovi saveznici su zahtevali da sirijski predsednik Bašar el Asad mora da ode, dok Rusija i Kina insistiraju da narod odluči o njegovoj sudbini.

Kineski ministar je ranije pozvao predstavnike sirijske vlasti i opozicije da dodju u Peking na razgovore.

Vang je najavio i da će Kina obezbediti šest miliona dolara humanitarne pomoći za Siriju.

XS
SM
MD
LG